Bainbridge Island Retreat

Bainbridge Island, Washington

This hillside waterfront property has been in the clients’ family since the 1950s and contains two parcels that used to have a mid-century home and a 1920s cabin. The two siblings that had acquired these wanted the two homes redeveloped in conjunction with one another. They hoped they would be able to use the houses, which are just 50 feet apart, for big family gatherings to ensure their families stayed close. The existing site topography was maintained to minimize earth disturbance on the steep slope and the new homes were built on the existing footprint. Each home includes a material palette of stone, concrete, wood, and metal, complimenting one another while defining the subtle differences in the siblings’ personal tastes. Both utilize a stone mass wall to delineate the private spaces from the shared central public spaces. The site is accessed by a communal drive shared between the two homes, providing a unique overlook of the cantilevered green roof.

Sibling Homes

The two homes also share an extensive outdoor living space and amenities such as eating and barbecuing areas, showers, and a hot tub. Care was taken when positioning the houses on the property so that neither blocks the Puget Sound view of the other.

Bainbridge Island Retreat

The shoreline home is a 2800 square foot, 2-bedroom Pacific Northwest-style house anchored into a steep-sloped site. There is an open-concept living, dining, and kitchen area that opens directly to the outdoors with a corner bi-fold door system. A stone mass wall divides the public and private spaces of the house while enclosing the stairs, support areas, and powder room. There are many nature-inspired elements in this home such as pendant light fixtures in the kitchen that are reminiscent of shells and wood-grained tile in the master bath.

The hillside home is 2600 square feet with two bedrooms. Similar to the shoreline home, it is done in the Pacific Northwest-style, with wood floors and an expansive two-story glazing allowing a view of the mountains from the upper balcony. Cantilevered wood “floating” stair treads lead to a library overlooking the double-height living and dining space below. Beach glass and nautical light fixtures were chosen for the bathrooms to bring a coastal feel indoors. A stone mass wall with corten panels provides the focal point of the living space, housing a fireplace and media center while providing separation from the master suite. The house is connected to a wooded pathway that leads to the beach.

Features:

  • Green roof that blends into the landscape
  • Double-height living and dining space
  • Bi-fold door system opening the living area to outside deck
  • Open-concept living, kitchen, and dining area
  • Nature-inspired interior design elements