Hillside House

Bainbridge Island, WA

Built on a steep slope with prior landslide issues, this home was an exciting challenge for Coates Design Architects. As the residence has direct beach access it was designed with the sensitive shoreline environment in mind. This project showcases Coates Design’s ability to permit and construct homes on complex sites; this site even required 50 foot pilings!

Upon entering the house, visitors travel across a bridge and through a concrete corridor that divides the public and private realms. The south side contains the living/dining/kitchen area on the main floor and downstairs holds a recreational space while the north side contains the master suite and additional bedrooms. The homeowners were a young family, searching for an open concept plan that maximized their stunning, 180 degree view of the Puget Sound. One of the owners is a cabinet maker and she was able to showcase her talent within the beautifully day lit kitchen space. This home was custom tailored to the family and Coates Design hopes that they will continue to love and enjoy the space for many years to come.

Features:

  • Exposed glulam roof structure
  • Direct beach access
  • 180 degree view of the Puget Sound
  • Excellent daylight harvesting (double height living space)